Šveđani planiraju alternativu Nobelovoj nagradi za književnost

kultura

Grupa švedskih pisaca i kulturnih radnika organizovala je dodeljivanje alternativne Nobelove nagrade za književnost ove godine, pošto orginalna nagrada neće biti dodeljena zbog seksualnog skandala u Švedskoj akademiji

Grupa švedskih pisaca i kulturnih radnika organizovala je dodeljivanje alternativne Nobelove nagrade za književnost ove godine, pošto orginalna nagrada neće biti dodeljena zbog seksualnog skandala u Švedskoj akademiji.

Nobelova nagrada za književnost neće biti dodeljena ove godine zbog optužbi za seksualne napade protiv Žan-Kloda Arnoa, supruga pesnikinje i članice Švedske akademije Katarine Frostenson. Skandal je pokrenuo debatu u Švedskoj o patrijarhalnoj prirodi akademije i sukoba u medijima među akademicima, što je dovelo do talasa ostavki i odlaganja dodeljivanja nagrade.

Više od 100 švedskih pisaca, glumaca, novinara i drugih kulturnih radnika osnovalo je Novu akademiju koja će dodeliti nagradu po sličnom vremenskom roku kakav bi trebalo da prati Nobelov komitet, preneo je Gardijan.

Pročitajte još: Hoće da ukinu “Nobela” za književnost?

“Osnovali smo Novu akademiju da podsetimo ljude da književnost i kultura uopšte treba da promovišu demokratiju, transparentnost, empatiju i poštovanje, bez privilegija, pristrasne arogancije i seksizma”, navodi se u saopštenju

Dodaje se da u vreme kada se ljudske vrednosti sve više osporavaju, književnost je još važnija protivsila da se zaustavi kultura ćutanja i ugnjetavanja.

Organizatori alternativnog Nobela traže pisca koji je ispričao priču o “ljudima u svetu”, nasuprot originalne nagrade koja bi trebalo da nagradi, po navodima iz testamenta Alfreda Nobela, “najistaknutije delo u idealnom smeru”, naveo je Gardijan.

Nova akademija je pozvala sve švedske bibliotekare da predlože kandidate za nagradu. Potencijalni dobitnici mogu biti iz bilo kod dela sveta, a moraju da imaju makar dve knjige, od kojih jednu napisanu u poslednjih 10 godina.

Posle nominacija, Nova akademija će organizovati javno glasanje, posle čega će žiri razmatrati četvoro autora s najviše glasova i proglasiti pobednika u oktobru.

Pročitajte još: Seks-skandal srušio i “Nobela”

Švedska akademija je u aprilu saopštila da je interna istraga navoda o seksualnom uznemiravanju ustanovila da je bilo “nedopustivog ponašanja u obliku neželjenih intimnosti” u okviru te prestižne institucije.

Arno je po dve tačke optužnice optužen za silovanja jedne žene 2011. godine. On je negirao sve navode o seksualnom zlostavljanju upućene protiv njega. Njegova supruga Forstenson i još pet drugih članova je ranije podnelo ostavke, uključujući i prvu predsedavajuću ženu Akademije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *