Mercedes ide u Poljsku i najavljuje najmodernije motore

aktuelno

Nemački proizvođač gradi u Javoru, u Poljskoj, savremenu fabriku u kojoj će se izrađivati hibridini pogonski sistemi za Mercedesove automobile. To je, kako se najavljuje, još jedan korak ka elektrifikaciji Mercedosovih modela.

Nemački proizvođač u Poljskoj privodi kraju izgradnju fabrike u kojoj će sklapati četvorocilindarske benzinske i dizel motore sa električnim komponentama u takozvani “blagi” hibridni pogonski sistem. Inače, blagi hibridni pogonski sistemi sastoje se od benzinskih ili dizel motora i 48-voltnog električnog sistema.

Fabirka, koja je “ugljenično neutralna”, uposliće više od 1.000 radnika, odnosno 500 više nego što je prvobitno bilo predviđeno kada je 2017. postavljen kamen-temeljac.

Ovako veliki rast zaposlenih, u odnosu na ranije planirani, omogućila je povećana tražnja za Mercedesovim modelima koje pogoni ovaj tip motora, kažu u nemačkom proizvođaču.

Nemačka bez milosti: Paprena kazna za Volkswagen

Fabrika će biti otvorena 2019. kada će početi proizvodnja pogonskih sistema, a napajaće se električnom energijom koja je 100 odsto dobijena iz obnovljivih izvora.

Pogon u Javoru biće jedan od najmodernijih u svetu, a sav transport materijala u okviru fabrike obavljaće se autonomnim vozilima bez vozača.

Takođe, u planu je da se u bliskoj budućnosti iz upotrebe izbaci sva papirna dokumentacija i da se pređe na potpuno digitalizovani vid dokumetovanja.

Mercedes je iskoristio priliku da se pohvali da je u 2017. zabeležio rekordnu prodaju svojih vozila u Poljskoj, uz rast od oko 40% u poređenju sa 2016. Osim toga, proizvođač sa “trokrakom zvezdom” postao je najprodavaniji premijum brend u toj zemlji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *