Šta bi nam se dogodilo ako bismo jeli samo meso?

kuhinja

Sve više ljudi se, iz godine u godinu, odriče mesa i životinjskih proizvoda, dok izbor jela za vegetarijance i vegane u restoranima postaje sve veći. Međutim, šta bi se dogodilo kada bismo se u potpunosti odrekli vegetarijanskih ideala i postali isključivo mesožderi?

Najkraće rečeno, naše telo bi uvenulo!

Ishrana koja podrazumeva samo meso značila bi da ne konzumiramo namirnice bogate vlaknima, a to bi najpre izazvalo zatvor – što je najblaža od svih nuspojava.

Pročitajte još:
pixabay.com
* Niste ni svesni: Sa ovim namirnicama redovno preterujete

* Šta je to crveno na mesu, a nije krv?

Odbijanjem hrane bogate ugljenim hidratima odrekli bismo se glavnih izvora energije. Organizam bi, zbog toga, razgrađivao masti i najvažnije proteine, što bi izazvalo dodatne probleme.

Došlo bi do trovanja proteinima, poremećaja sa vrlo neprijatnim simptomima kao što su slabost, proliv, pa možda čak i smrti. Sve to bi nastalo kao posledica sakupljanja uree, koja nastaje u jetri pri pretvaranju proteina u glukozu.

Na primer, meso zeca je siromašno mastima, zbog čega bi organizam počeo da sagoreva sopstvene naslage. Zabeleženo je da ishrana isključivo zečetinom može da dovede do smrti jednako kao i izgladnjivanje.

Ili bi nas snašao skorbut, pošto je vitamin C jedini koga ljudski organizam ne može sam da proizvede.

Jedan od načina na koji bismo mogli da sprečimo neke od simptoma je konzumirnaje sirovog mesa, čime bismo izbegli uništavanje vitamina C kuvanjem. To bi, međutim, dovelo do brojnih bakterijskih infekcija.

Drugim rečima, ako vam je ikad palo na pamet da se odreknete svih namirnica osim mesa – nemojte to da činite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *