Kako izabrati kvalitetno meso?

kuhinja

Američki komičar Tom Smoters je jednom prilikom rekao: “Crveno meso nije štetno za ljude, ali zato plavo-zeleno meso i te kako jeste.” U današnje vreme izbor je čoveka da li će jesti meso ili ne. Kako većina ne može bez ovog proteina na tanjiru, glavni problem im je gde kupiti meso.

Pojam porodičnih gazdinstava polako bledi, pa samim tim “domaća” piletina, prasetina ili ovčetina su pusti san za mnoge. Ljudi su prinuđeni da pazare u velikim lancima supermarketa gde uvek u glavi imaju bojazan da li je meso sveže i kvalitetno.

Čovek se prilikom kupovine oslanja pre svega na čulo vida. Ako se pazari junetina, ona mora da bude krvavo crvene boje, navodi sajt dnevna doza lepog. Ukoliko šnicle poprime tamnije zelenkaste nijanse, treba zaobići to meso.

Na prvi pogled teško je prepoznati da li je piletina sveža. Ipak, ako se na šniclama belog mesa uhvati neobičan sjaj i kada je kasapin uzme u ruku, a ona postaje lepljiva, takođe bi bilo poželjno da se zaobiđe. Ako pileće šnicle oko kostiju imaju tamniju nijansu, to je alarm da je meso staro.

Čulo mirisa može da bude bitan detektor u otkrivanju da li je namirnica sveža. Mnogi greše kada kupuju jagnjetinu jer misle da što meso slabije miriše to je bolje. Naprotiv, ako je jagnjetina sveža i nije zamrzavana ona će imati oštriju aromu, u suprotnom jedva će se osetiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *