Novo telo za istragu posledica NATO bombardovanja

aktuelno

Vranje – Koordinaciono telo sastavljeno od stručnjaka raznih profila, koje će ispitivati posledice NATO bombardovanja na ljude i životnu sredinu, biće formirano u utorak, 12. juna, saznaju „Večernje novosti”.

Ispitivaće se i posledice hemikalija koje su otišle u vazduh, zemlju i vodu FOTO: D. Ristić/OK Radio Ispitivaće se i posledice hemikalija koje su otišle u vazduh, zemlju i vodu FOTO: D. Ristić/OK Radio
Telo čije je osnivanje inicirala grupa stručnjaka različitih profila, od lekara do fizikohemičara i bivših pripadnika Vojske Srbije, odmah će početi sa prikupljanjem i analizom podataka, kako iz arhiva, tako i sa terena.

Ono će raditi paralelno, nezavisno od nedavno osnovane skupštinske komisije koja ima isti cilj – da utvrdi posledice NATO bombardovanja, potvrđeno je „Novostima“.

Danica Grujičić, načelnik neuroonkologije u Klinici za neurohirurgiju KCS, rekla je da je sa ministarstvima zdravlja, životne sredine i odbrane, utanačeno da zvaničan datum osnivanja Koordinacionog tela bude 12. jun.

– Sve je već spremno i znaju se članovi sva tri dela ovog Koordinacionog tela, koje će imati međuresorni, operativni deo u kojem su fizičari, hemičari, lekari, zatim savetodavno telo koje čine uglavnom predstavnici SANU, i Upravni odbor na čijem čelu će biti Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, a članovi tog UO biće i ministri Zlatibor Lončar i Aleksandar Vulin.

Profesorka Grujičić otkriva da će jedan od prvih poteza Koordinacionog tela biti poziv Domeniku Leđeru, koji je u Italiji na sudu uspeo da dokaže vezu između osiromašenog uranijuma koji je NATO koristio tokom 78 dana bombardovanja Srbije i Crne gore, i karcinoma od kojih su oboleli italijanski vojnici angažovani u misiji KFOR na KiM.

– Naš posao će, zapravo, biti mnogo širi, jer ćemo mi pored posledica osiromašenog uranijuma, ispitivati i posledice hemikalija koje su prilikom bombardovanja strujnih dalekovoda, rafinerije i drugih postrojenja otišle u vazduh, zemlju i vodu – navodi profesorka Grujičić i dodaje da će uzorke ispitivati Nacionalna mreža laboratorija, u koju će ući sve postojeće akreditovane laboratorije.

Prema njenim rečima, najvažnije je da se vidi kakvo je kretanje bolesti za ovih 19 godina od bombardovanja.

– I ne mislimo samo na maligne bolesti, koje su definitivno u porastu, nego i na autoimune, porast steriliteta, psihijatrijska oboljenja…

Možda se ni meni, kao jednom od pokretača inicijative da se utvrde posledice NATO agresije, neće svideti rezultati do kojih ćemo doći, ali objavićemo činjenice.

Ništa ne prejudiciramo. Samo se zalažemo za to da se utvrdi istina – zaključuje Danica Grujičić.

Pčinjski okrug je jedini u centralnoj Srbiji koji je tokom NATO bombardovanja gađan municijom sa osiromašenim uranijumom.

Nedavno formirana parlamentarna komisija saopštila je da će svoj rad početi u Vranju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *