“Vivak” video i grofa Drakulu

kultura

Pored dela Stevana Mokranjca, ovaj najmlađi dečji hor iz Negotina nastupio je i sa etno numerama, filmskom muzikom i brojnim drugim a izveo je i svečanu pesmu “Ima jedna u Srbiji Krajina”, koja je izmamila velike aplauze.

Domaćin horu Vivak u Bukureštu bio je Dragan Caranović iz Negotina, koji je goste iz rodnog kraja domaćinski dočekao.

Caranović je pored organizovanog panoramskog razgledanja Bukurešta kada su članovi hora mogli da vide Muzej umetnosti, Muzej muzike “George Enesku”, Narodni muzej, Vojni muzej, Trijumfalnu kapiju, Narodnu skupštinu, Dom naroda i mnoge druge znamenitosti, te gostima organizovao i obilazak jednog od najlepših dvoraca u Rumuniji Peleš, građenom 40 godina a koji je izgradio prvi kralj Rumunije Karol I, čiji se spomenik na konju nalazi u samom centru Bukurešta.

Dvorac se nalazi u zimskom turističkom centru Sinaja i na članove hora je ostavio snažne impresije.

Nakon Sinaje, Caranović je horu Vivak organizovao i obilazak dvorca grofa Drakule, koji se nalazi u mestu Bran blizu Brašova, trećem po veličini gradu u Rumuniji, kao i obilazak “Kuće strave” i bioskopsku projekciju petnaestominutnog filma u 5D tehnologiji.

Plan
-Sledeće na čemu ćemo raditi jeste uspostavljanje saradnje sa sličnim udruženjima iz Bugarske i Rumunije – rekao je za “Vesti” Krsta Stanković, realizator programa dečjeg hora Vivak-2015.

– Iz Bukurešta i Rumunije nosimo izuzetne utiske. Prezadovoljni smo nastupom koji smo imali, kao i onim što smo videli na čemu najviše možemo zahvaliti Draganu Caranoviću našem domaćinu i njegovoj porodici. Nadamo se, da su i oni zadovoljni našim programom i očekujemo ponovni poziv, za gostovanje u nekom od drugih gradova Rumunije – kazala je novinarima rukovodilac i dirigent hora Vivak-2015 Dragana Marinović Simonović.

– Radimo na tome da u svetu muzike i horskog izvođenja Negotin, pored Stevana Mokranjca, bude poznat i po najmlađoj horskoj grupi, Dečjem horu Vivak-2015.

Vredno je napomenuti da raspolažemo celovečernjim programom i repertoarom koji je respektabilan.

Vidan je izuzetan napredak u poslednjih godinu dana kako u obradi novih numera i savremenog stvaralaštva, tako i u brojnim nastupima, od kojih na prvom mestu treba izdvojiti, kako ih ja zovem, 3B nastupe.

Hoću da kažem da je hor Vivak u poslednja dva i po meseca imao nastupe u tri evropske prestonice, Beču, Beogradu i Bukureštu čime se ne mogu pohvaliti ni daleko respektabilniji horovi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *