Do suza se uvek nasmejemo sebi

kultura

Hit-predstava “Sokin i Bosina” koju je napisala mlada i talentovana dr Milica Konstantinović, koju mnogi smatraju dostojnom naslednicom Nušića, i u režiji Juga Radivojevića je, posle gostovanja prošlog petka u prepunoj sali većnice u berlinskom Šarlotenburgu, sve bliže svom 200. izvođenju.

Zasluge za to pripadaju i organizatoru Budimiru Markoviću, koji svaki put preuzima lični rizik da li će se u poslednjem trenutku pojaviti kritična masa publike da pokrije osnovne troškove predstave ili će morati da ih plati iz svog džepa.

Ovog puta se rizik isplatio. Tajna uspeha “Sokin i Bosine” je najpre u sjajnoj glumačkoj ekipi koju čine Ljiljana Blagojević, Vesna Stanković, Kalina Kovačević i Viktor Savić, kao i to što se bavi univerzalnom temom svekrve (Bose sa Romanije) i tašte (Soke iz Novog Sada), koje dolaze nenadano u Beograd da spreče razvod dece.

Kćerka koja vozi kamion i zet koji je baletan žive u doba kada su se uloge drastično izmenile, što izaziva nove komične situacije u već nebrojeno puta viđenim porodičnim klišeima.

Zlata Rađenović je posle predstave rekla da se odavno nije toliko smejala.

“Podsetilo me na ono vreme kada sam i sama živela na selu, i na to kako se žene na selu ponašaju, kako se prave lude, a u suštini su mudre.” Zlata i njen suprug posebno vole komedije, i u nedostatku naših predstava idu i u nemačko pozorište. “Nemci imaju sličan humor kao i mi, samo naravno na njihov način. Volimo i njihove satire.” Bračni par Rađenović ipak misli da je bolje kada se naš narod uželi predstava i onda dođe u tako velikom broju kao što je bilo ovog puta.

Nastavnici Dopunske škole na srpskom jeziku Mirjani Stefanović se dopalo što je ovo komedija naših naravi. “To smo zapravo mi, a mene su neke stvari malo podsetile i na moju priju (smeh). Dva tako različita karaktera Ljiljane i Vesne u komadu su mi bila posebno interesantna, a takve su bile i njihove uloge. Bilo je takođe lepo videti punu salu.”

Radmila Perazić smatra da bi trebalo da bude više ovakvih dešavanja i kulturnih razmena u Berlinu.

“Svidela mi se predstava, likovi su originalni. Imamo odlične glumce na kojima ceo svet može da nam pozavidi, ali mislim da baš ne bi moralo da bude toliko psovki koje su postale obavezne i u mnogim našim filmovima.”

Univerzitetski profesor dr inž. Milan Popović je izneo svoje utiske:

“Prvo, lepo je da se mi ovako okupljamo i da čujemo nešto na našem jeziku, a onda i da se razonodimo, jer ovo je bila pre svega razonoda i opuštanje.” On i njegov prijatelj i imenjak Milan Cvišić nemaju ništa protiv današnjih komercijalnih predstava ukoliko su one kvalitetne, a ova je bila takva “jer odiše duhom našeg podneblja i mentaliteta”, kako su rekli.

Duhovito i o problemima
“U patrijarhalnoj Srbiji 21. veka, komedija je i dalje porodična, ona je sva vezana za majke, babe, tašte, očeve, svekrve, pašenoge, šurnjaje i zetove, i sva je i dalje zasnovana na njihovim željama, nadama, sukobima i očekivanjima… Predstava “Sokin i Bosina” na duhovit način predstavlja probleme koji nastaju kada tašte i svekrve reše da daju savete, traže od vas da pratite njihove želje i očekivanja i da ostvarujete njihove životne potrebe. I to je sve u redu kada ne morate da ih gledate svakog dana. Ali… Zamislite šta se desi kada reše da vas posete. Na jedan vikend. Ili čitav život”, stoji u najavi predstave.

Lična iskustva
Sukob mentaliteta, generacija, polova je izazvao najpozitivnije reakcije kod publike u Berlinu. Publika je u tome prepoznala i neka svoja lična iskustva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *