Film “Ustav Republike Hrvatske” nagrađen u Stokholmu

kultura

Film “Ustav Republike Hrvatske” reditelja Rajka Grlića osvojio je nagradu za najbolji film na Balkan New Film festivalu u Stokholmu, dok je počasnu nagradu za glavnu žensku ulogu u tom filmu dobila Ksenija Marinković. Posebno je pohvaljena gluma Nebojše Glogovca i Dejana Aćimovića.

– To je predivna, duboko humanistička drama koja drži gledaoce u napetosti do samoga kraja – istakao je žiri u obrazloženju objavljenom na internet stranici festivala.

Posebno je pohvaljena gluma Ksenije Marinković, Nebojše Glogovca i Dejana Aćimovića.

– “Ustav RH” prati živote nekoliko komšija koji, osim zgrade u središtu Zagreba u kojoj žive, nemaju ništa zajedničko. U središtu priče je profesor Vjeko, koji noću odlazi u šetnje gradom obučen kao žena, a živi s bolesnim ocem.

Nakon što ga jednom prilikom pretuče grupa mladića, počne ga negovati komšinica, medicinska sestra čiji je muž policajac Srbin, dobrovoljac Domovinskog rata.

Uskoro preuzima i brigu oko Vjekova oca, ali zauzvrat želi da on pomogne njenom suprugu da pripremiti ispit iz Ustava Hrvatske.

Od svoje međunarodne premijere u Montrealu 2016. godine, gde je nagrađen Grand Prize of the Americas, ova Grlićeva “ljubavna priča o mržnji” osvojila je 32 nagrade.

Film je dosad predstavljen na festivalima širom sveta, od Santa Barbare do Pule, gde je dobio četiri Zlatne arene i nagradu Fedeora evropske filmske kritike.

Balkan New Film Festival – BaNeFF predstavlja novije filmove iz balkanskih i njima bliskih zemalja, koji se bave tim prostorima specifičnim temama i koji nisu imali distribuciju u nordijskim zemljama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *