Prvi poljubac za ceo život

kultura

– Pričali smo priče i recitovali o ljubavi. Kako je lepo voleti i pričati o ljubavi. Ma koliko davno bila, ipak je u našim glavama i nikad ne bledi – istakla je predsednica Bečkih poeta Mirel Tomas.

Na početku književnog druženja pozdravljeni su pobednici prošlogodišnjeg takmičenja poezije, koji su prvi čitali svoje pesme o ljubavi.

Tako je prva izašla Ana Šoln, koja je osvojila nagradu žirija, a potom se predstavila Jadranka Stanojević koja je dobila prvu nagradu publike, a onda i Luka Tadijanović, druga nagrada publike.

Citirali Desanku
Perica Ilin, kao da i u životu ima ulogu Čarlija Čaplina, prepričao je na svoj način, kako je to njemu karakteristično delo pisaca u kojima je pomenuo niz poznatih imena, a Katarina Marković citirala je Desanku Maksimović.

Na kraju večeri Mirel Tomas je pročitala svoju baladu pod nazivom “Drage poete”.

Prva poetesa Bečkih poeta Danica Marinković predstavila je svoju novu knjigu, a piše i kratke, ali, kako ističe, slatke pesme, minijature. Prvi put se publici predstavila Ana Ivanović autorskom pesmom u kojoj je za ljubav malo jedna “zemlja i jedno nebo”. Zatim je pročitala stihove pesnikinje Vesne Parun, a Velibor Antanasijević se predstavio svojim proznim radom “Prvi poljubac”.

U tom delu on nije ništa preskočio, opisao je čak i ono što se mnogi ne bi usudili da pišu, zbog čega je, dok je čitao, vladao muk u sali.

Svojom poezijom se prvi put predstavila i Gospava Novaković, koja je čitala pesmu o ljubavi, a Aleksandra Petrić je čitala svoj prozni rad na temu “Dobila sam zadatak”.

Andrej Đurišić, najmlađi bečki poeta je pročitao svoju ljubavnu pesmu “Tebi”, na koju je kao odgovor došla pesma, sa puno čari o ljubavi Gorice Matejić.

Biljana Stojičević kazivala je svoju pesmu i pesmu tekstopisca za narodno pevanje Slaviše Velimirovića.

Svoju autorsku pesmu pročitao je i Joca Radovanović, koji je nedavno izdao svoju prvu knjigu, a koju su Bečke poete predstavile 29. novembra prošle godine. Vesna Maksim-Vališ čitala je prozno delo svoje bivše svekrve, za koju je rekla da je bila divna žena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *