Važnost međuobroka

kuhinja

Količinu namirnica koja osigurava dovoljno hranjivih tvari i energije raspodijelite u tri glavna obroka i dva međuobroka.

Hrana ima važnu ulogu u našim životima. Stoga se velika briga posvećuje njezinu sastavu i unosu tijekom dana. Kakva je vaša prehrana prosuđuje se na temelju kvalitete, količine i sadržaja konzumiranih namirnica, a ovisi i o vremenu konzumacije pojedinih obroka.

Nakon dugogodišnjih istraživanja, postavljena su pravila preporučenih dnevnih unosa te predloženi rasporedi unosa koji su fiziološki najprihvatljiviji. Izdaju se u vidu smjernica s predloženim standardnim vrijednostima.

Promatrajući običaje tradicionalne kuhinje, možemo zaključiti da se ritam unosa jela u posljednjim desetljećima znatno promijenio, što je posljedica promjene životnoga stila.

Prije naglog razvoja gradskog načina života planiranje jela i rada bili su povezani s klimatskim uvjetima. Tako je dan započinjao s izlaskom sunca, dok su se zadnje dnevne obveze završavale sa zalaskom sunca. Na taj su način organizirani i odmor, počinak i hranjenje. Danas opisujemo takav ritam kao “život po sunčanom satu”.

Koliko obroka trebamo:

Količinu namirnica koja daje određenu ravnotežu hranjivih tvari i dovoljnu energiju potrebno je podijeliti u tri glavna obroka i dva međuobroka. Na taj način u organizam unosimo dovoljno energije, čime onemogućujemo pojavu osjećaja gladi te održavamo maksimalnu radnu sposobnost.

Kao najčešće loše prehrambene navike spominju se:

  • višesatno izgladnjivanje (prevelika pauza između obroka)
  • preskakanje doručka (prvi obrok tek u popodnevnim satima)
  • prejedanje (rijetki i preobilni obroci)
  • kasni obroci (kasno navečer).

Iako je odabir jela dobar te su zadovoljeni standardi unosa pojedinih tvari, navedene loše navike mogu dovesti do narušavanja zdravlja i pada radne sposobnosti.

Što odabrati:

Damama bi prvi odabir svakako trebao biti voće. Za bolji i sjajniji izgled, manje je energetske vrijednosti, a jamči dovoljno energije za dnevne aktivnosti.

Školarcima predlažemo higijenski prilagođene obroke. Nikako pržena, preslana jela koja mogu otežati radne sate. Idealan je originalno upakiran obrok u ambalaži koja osigurava maksimalnu higijenu. Stoga su primjereni sušeno i svježe voće, energetske pločice, jogurti, maštoviti sendviči, voćni sokovi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *