Karamela čokoladice

kuhinja

Sastojci:

KEKS PODLOGA

170g maslaca/margarina

150g smeđeg šećera

195g brašna

KARAMELA

1 limenka (396g) zaslađenog kondenziranog mlijeka

3 žlica maslaca/margarina

OSTALO

200g čokolade

100g čokoladnih kapljica

200g mekanih karamela u komadićima

Priprema:

1.Pećnicu zagrijte na 180stupnjeva. Kalup promjera 20×30 (može i malo manji, ali ne previše veći) obložite papirom za pečenje i premažite maslacom/margarinom.

2.Izmiksajte šećer, brašno i margarin sobne temperature dok se sve dobro ne sjedini. Rasporedite i utisnite nepečenu keks podlogu po kalupu. Pecite 20-25 minuta u pećnici na 180 stupnjeva dok ne uhvati malo boje. Kada je podloga gotova izvadite ju iz pećnice i pustite da se ohladi dok pripremate karamelu. Kada se malo ohladi polako odvojite papir za pečenje od kalupa te ga uklonite sa podloge prije nanošenja karamele.

3.Na laganoj vatri zagrijavajte kondenzirano mlijeko i maslac/margarin dok se smjesa ne zgusne. Meni je za to trebalo 10-ak minuta. Kada postane gušće odmah rasporedite po podlozi i stavite u pećnicu na 15-ak minuta, a gotovo je kada uhvati malo boje. Izvadite pa pripremite čokoladni preljev.

4.Iznad posude s uzavrelom vodom stavite još jednu manju posudu s 200g čokoladom. Otopite je pa rasporedite po malo ohlađenoj karameli. Kada ju ravnomjerno rasporedili po njoj pospite 100g čokoladnih kapljica i pecite u pećnici 3-4 minute dok se čokoladne kapljice malo ne rastope. Izvadite sve iz pećnice pa po svemu rasporedite 200g nasjeckanih karamela. Ja sam ih pri rezanju oblikovala u male kuglice.

5.Stavite ih u hladnjak kako bi se brže ohladile, ali režite ih kada budu sobne temperature zbog lakšeg rezanja. Možete ih držati na sobnoj temperaturi jer se neće otopiti. Kada je toplije preporučam da ih ipak držite u hladnjaku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *