Chia doručak

kuhinja

Sastojci

  • 3 žlice chia sjemenki
  • 2,5dl biljnog mlijeka po izboru
  • 1 žlica vrhom puna kokosovih pahuljica
  • 1 žličica poravnata, mljevenog rogača
  • 1 žličica vrhom puna mljevenog maka
  • 1 žličica vrhom puna tamnog nezaslađenog kakaa
  • 3 kom svježih ili sušenih datulja (urmi, hurmi)
  • 1 žlica grožđica
  • 2 žlice sjeckanih orašastih plodova po izboru

Priprema

Sanela, osvanulo je lijepo jutro. Svi odmorni, raspoloženi, pomalo lijeni, nikom se ne žuri, a ti i tvoja Cura i Mrvica udružile snage i uz smijeh i zadirkivanja počinjete pripremu doručka. Svatko ima svoj omiljeni, a za tebe se priprema Chia doručak, prepun zdravlja da te osnaži u rijetkim trenutcima opuštanja i odmora. Pa krenimo!

1.Zajedno, dodajući sastojak po sastojak, slažete sve na radnu plohu.

Prvo (a to se može napraviti i večer prije), u omiljenu zdjelicu sipate chia sjemenke (za jednu osobu ne više od 3 žlice, što je preporučeni maksimalni dnevni unos), zatim preko njih izlijete 2,5 dl omiljenog biljnog mlijeka i ostavite 20-tak minuta da sjemenke chie nabubre i nastane puding. Povremeno promiješajte, da se ne zgrudaju.

2.Dok sjemenčice uživaju upijajući tekućinu i naočigled bujaju, prema dogovoru, ti sjeckaš orašaste plodove, Cura grožđice i datulje opere pod mlazom hladne vode. Datuljama odstrani koštice i izreže ih na manje komade (umjesto predloženog suhog voća kombinacija može biti i suhe smokve, suhe marelice, suhe brusnice, što najviše volite, ili što imate). Ako su datulje suhe, onda njih i grožđice kratko namočite u mlačkastu vodu i isperite pa onda dodajte u chia puding. Ako puding pripemate večer prije, isto možete učiniti i sa suhim voćem, operete ga i namočite. U jutro ocijedite ili zajedno sa vodom u kojoj je namakano dodate u puding (a možete tu tekućinu odvojeno popiti).

U isto vrijeme Mrvica odabere voćkice, opere ih i pripremi za dodavanje u puding. To sada, kad ima toliko finih, zrelih i zdravih bobica nije uopće težak zadatak.

3.U pripremljeni puding najprije ćete dodati kokosove pahuljice, lagano promiješati, zatim ćete dodati kakao, rogač, cimet i mak, potom sve promiješati da se dobro rasporedi po cijelom pudingu. Nakon toga dodajete nasjeckane orašaste plodove i na kraju voće. Možete ostaviti voće po vrhu ili opet sve lagano promiješati, kako želite.

4.Oduševljene jer ste zajednički pripremile ovaj fini, zdravi i mirisni doručak servirate stol i opet zajedničkim snagama uživate u svemu pripremljenom i lijepim zajedničkim trenutcima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *