Da li zaista treba da se odreknemo ugljenih hidrata zarad vitkog struka?

zdravlje

Gubitak suvišnih kilograma dugotrajan je proces, koji zahteva snažnu volju, odricanje i upornost. Preduslov za fit izgled pored treninga, svakako je zdrava ishrana i unos svih nutritijenata, koji su našem organizmu potrebni kako bi funkcionisao, proteina, ugljenih hidrata i zdravih masti.

Kada govorimo o zdravoj ishrani i gubitku kilograma, svi prvo pomislimo na ugljene hidrate u vidu peciva, pasti, ili slatkiša, koje nužno moramo izbaciti iz ishrane, međutim, nisu svi ugljeni hidrati loši i zdrava ishrana ne može se potpuno zamisliti bez njih. Sami po sebi, ugljeni hidrati nisu štetni, već su prekopotrebni organizmu zbog balansa i ravnoteže. Unos ugljenih hidrata pomaže balansiranom radu metabolizma.

Nisu svi ugljeni hidrati loši, a oni koji su potrebni našem organizmu dolaze iz povrća, voća i celih zrna žitarica, tako da bez problema možete jesti hleb od celovitih žitarica. Proizvodi od celih zrna žitarica nisu industrijski obrađeni i ne sadrže aditive, što ih čini mnogo zdravijim u odnosu na hleb. Unos složenih ugljenih hidrata obezbeđuje dovoljnu količinu B vitamina, potrebne organizmu.

Dobar izvor ugljenih hidrata nalazi se u voću i povrću. Mahunarke su bogat izvor folne kiseline, kalijuma, magnezijuma, bogate su vlaknima i regulišu nivo šećera u krvi.

Iako za voće ne biste rekli da sadrži ugljene hidrate, bogato je složenim ugljenim hidratima i odlično je u kombinaciji sa ostalim zdravim namirnicama.

Žitarice poput heljde i ječma idealan su izbor za unos ugljenih hidrata, jer obiluju mnogim nutritijentima, potrebnim organizmu.

Ako odaberete zdrave ugljene hidrate, oni će biti osnov svakog vašeg obroka i moći ćete da uživate u njima bez griže savesti. Sa druge strane, ako ove namirnice u potpunosti izbacite iz ishrane, izbacićete organizam iz prirodne ravnoteže, što će u mnogome naštetiti vašem probavnom sistemu i metabolizmu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *