TIRAŽ PLANUO ZA MESEC DANA: Od danas u prodaji drugo izdanje knjige “Pečat Milorada Ekmečića”

kultura

Prvo izdanje knjige “Pečat Milorada Ekmečića” od 4.000 primeraka, u izdanju Kompanije “Novosti”, rasprodato je za mesec dana

PRVO izdanje knjige “Pečat Milorada Ekmečića” od 4.000 primeraka, u izdanju Kompanije “Novosti”, rasprodato je za mesec dana. Novo izdanje dela, u kome su sabrana razmišljanja i naučni stavovi jednog od vodećih srpskih i evropskih istoričara, od danas je na kioscima i u knjižarama.

– Kako prolazi vreme, sve je jasnije da je Ekmečić bio jedan od najvećih srpskih istoričara druge polovine dvadesetog veka – kaže, za “Novosti”, istoričar Miloš Ković. – Njegov učinak je naročito važan zbog umeća komparativnog proučavanja nacionalne istorije. Ekmečić je pre svega dobro poznavao svetsku, pa tek onda nacionalnu istoriju. Ostavio je iza sebe tomove knjiga i mnogo stručnih radova, ali nema mnogo dela u kojima su sabrani njegovi intervjui i novinski članci. “Pečat Milorada Ekmečića” jedna je od tih knjiga.

Ovo delo sadrži izvode iz Ekmečićeve kapitalne monografije “Dugo kretanje između klanja i oranja – Istorija Srba u novom veku (1492-1992)”, kao i retke i dragocene intervjue u kojima je sažeo svoju naučnu misao o svim važnim pitanjima. Te intervjue dao je “Večernjim novostima” i političkom nedeljniku “Pečat”.

PROČITAJTE JOŠ: “PEČAT MILORADA EKMEČIĆA”: Blistavo delo i častan život

– Knjiga je nastala kao rezultat razgovora i promišljanja o vremenu u kome je živeo – nastavlja Ković. – Posebno su vredni i važni delovi u kojima analizira politički rimokatolicizam i američki imperijalizam, i njegov prodor u Evropu. On je veoma dobro poznavao SAD. Neko vreme je tamo predavao, pa je iz prve ruke poznavao prirodu američkog društva i američkog imperijalizma.

Po Kovićevom mišljenju, Ekmečićevi tekstovi i intervjui naročito su plodotvorni tamo gde analizira vezu koja je nastala sredinom dvadesetog veka između političkog rimokatolicizma i američke imperijalne politike.

Miloš Ković

– To se materijalizovalo u tzv. pacovskim kanalima – kaže Ković. – Tada je uspostavljena saradnja između američkih i britanskih službi i onog dela rimokatoličke crkve koji je spasavao nacističke i ustaške zločince, a reč je, pre svega, o papi Piju 12. i njegovim saradnicima.

Stvaranje Jugoslavije i raspad zajedničke države bila je Ekmečićeva i naučna i lična preokupacija. Zanimala su ga i sva previranja i procesi u Bosni i Hercegovini, nacionalni pokreti, ustanci…

– Tumačeći vezu između političkog rimokatolicizma i američke imperijalne politike, Ekmečić objašnjava mnogo onoga što smo mi preživeli devedesetih godina – naglašava Ković. – Saradnja koja je tada uspostavljena bila je vrlo uspešna u razbijanju Varšavskog pakta, najpre u Poljskoj, zatim u drugim zemljama, a onda i u uništavanju jugoslovenske države.

VARLjIVE “SUPERSILE”

– NISAM pesimista za budućnost mog naroda, nego uopšte. Borba za novi koncept velikih sila uvek melje naše kosti – gotovo proročki razmišljao je Ekmečić. – Varljiv je pojam “supersile”, koji je nastao u fazi kad su bile samo dve, a sada se predviđa da će u taj koncept ući Kina, Indija, Latinska Amerika, Evropska unija i jedna islamska država, koja će okupiti milijardu muslimana u svetu.

OTKRIO PRAKSU ETNIČKOG ČIŠĆENjA

PREDGOVOR za knjigu “Pečat Milorada Ekmečića” napisao je reditelj Emir Kusturica, veliki poštovalac njegovog dela.

– Kao ubeđeni internacionalista, Ekmečić je znao da na preciznoj vagi preispituje našu nacionalnu istoriju i piše o šokantnim motivima – navodi Kusturica. – Otkrio je praksu etničkih čišćenja u vreme Otomanske imperije, ali i istinu da ne bi bilo Prvog srpskog ustanka da prethodno u Beogradu broj muslimana i Turaka nije bio sveden na minimum. Sve je to prethodilo najvećoj od svih klanica u našoj istoriji, masovnom ubijanju srpskih civila 1941. u Hrvatskoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *